-
Вашата количка е празна!
Арабика и робуста са двата основни сорта кафе, но каква е разликата между тях?
Арабиката вирее по-добре на по-голяма надморска височина, което предопределя вкусовият ѝ профил като по-киселинен с повече захариди. Това придава повече плодова сладост на вкуса ѝ.
Вкусовият профил на робустата пък е съставен от повече земни, дървесни вкусови нотки, оставяйки усещането за по-плътно кафе. Точно поради тази причина, робустата е незаменима в състава на много блендове, както и при производството на разтворимо кафе.
Арабиката е по-капризният сорт, обича високите, по-трудно достъпни територии, дава по-малка реколта и изисква доста по-голяма част от вниманието на фермерите. Това води до постигане на по-високата ѝ крайна цена спрямо тази на нискорастящата, устойчива робуста.
Кофеиновото съдържание при арабиката е средно около 1,5%, докато при робустата е почти двойно повече – около 2,7%.
Лесно може да различите двата сорта по формата и размера на зрънцето кафе. Зърната арабика са издължени и едри, а робустата е с по-дребни и кръгли зрънца.