-
Вашата количка е празна!
Изпичането на кафените зърна е важен и специфичен етап от производството на кафе, защото от него зависят вкусовите качества на крайния продукт.
Чрез степента на изпичане може да се доразвие и обогати вкуса на даден сорт или пък да се насочи в желана посока.
Има няколко установени като основни степени на изпичане и те са:
- Светло (City Roast) – киселинността се запазва висока и зърното максимално запазва естествения си вкусов характер. Кафето запазва високи нива на кофеин.
- Средно (Full City Roast) – изпичането се спира при второто пукане (крак). Подходящо за професионални дегустации, тъй като най-добре се откриват вкусовите качества на отделния сорт и произход.
- Средно тъмно (Vienna Roast) – натуралният вкусов характер отстъпва място на майсторството на пекаря. Така изпечените кафета се характеризират с по-плътно тяло и добре развити аромати.
- Тъмно (French Roast) – пече се до много тъмно кафяво. Така захарите карамелизират и се появяват следи от омасляване по повърхността на зърното. Кафето придобива по-горчив, опушен или дори изгорял вкус, а нивата на кофеин са силно намалени.
Освен тези описани степени, съществуват много други възможни вариации и рецепти. Тази зона е истинската възможност за всеки пекар да се развихри и създаде свой собствен вкусов белег.